INFO FODMaP, wadisda?

Van 16 tot 22 mei is het de internationale coeliakieweek - dat is nog iets anders dan de ganse meimaand coeliakiemaand, volgt u nog? Deze week heeft als slogan 'Als glutenvrij meer is dan een hype' en speelt in op de mensen die gretig op onze glutenvrije kar springen om allerhande kwaaltjes op te lossen, zonder het dieet zeer strikt te volgen - hetgeen de credibiliteit van bijvoorbeeld die glutard op restaurant die van die kruimels en dat koekske bij de koffie wel een instant wc-tripje moet ondernemen, ietwat in gedrang brengt.

Because of de glutenvrije hype opteren meer en meer mensen voor het glutenvrije dieet, maar dit is echter niet noodzakelijk de reden voor hun kwaaltjes. Sommige mensen hebben last van een andere allergie of intolerantie (er zijn er immers zo veel) of voor hen zorgt net de combinatie van enkele voedingsstoffen voor een probleem. Bovendien kan het zijn dat de darmen bij persoon X nu net iets lastiger reageren op een bepaalde voedingsstof dan bij persoon Y - u vindt toch ook niet alles en iedereen even leuk, zo ook uw darmen - zonder dat daar echt een label van intolerantie of allergie kan of moet geplakt worden. Ik ben geen dokter of diĆ«tiste, maar in plaats van dan radicaal tot een conclusie te springen van iets wat in de media wordt gehypet en glutenvrij te beginnen eten (hetgeen u overigens nooit moet doen voor u de diagnose hebt, want u moet het gedurende 2 of 3 weken gegeten hebben vooraleer de dokter dat in uw bloed kan zien), zou u beter eerst even wat meer proefondervindelijk te werk gaan. Het beste zou dan zijn om een tijdje een eliminatiedieet te volgen en/of een voedingsdagboek bij te houden waarbij u bijhoudt wat u eet, hoe u daarop reageert en wat u daarna wederom de wereld terug instuurt (ifyaknowwhatimean).

image
image via Tumblr


De glutenvrije hype en het FODMaP-dieet


Het FODMaP-dieet is een dieet dat heel recent ontwikkeld is voor mensen die last hebben van het Prikkelbare Darm Syndroom of PDS. Dit syndroom is u mogelijk niet onbekend, aangezien er veel mensen - ik was daar zelf een voorbeeld van - de diagnose krijgen dat ze prikkelbare darmen hebben, die nu eenmaal graag reageren op stress. Welnu, voor zij die effectief enkel prikkelbare darmen hebben of, zoals ik hier boven al aanhaalde, gewoon ongemakken ervaren bij bepaalde voedingsstoffen, is er geen one fixed solution buiten door trial and error hun voedingspatroon aan te passen. Het FODMaP dieet biedt voor deze mensen een begeleidende hand (supersymbolisch) omdat het dieet eerst voor een periode van 6 tot 8 weken aangeeft welke stoffen de PDS-persoon dient te mijden, waarna deze persoon opnieuw rustig en voorzichtig de voedingsstoffen opnieuw in zijn voedingspatroon kan integreren.

Omdat ik nu eenmaal vaak de vraag krijg van mensen met een darmklachtje hier of een diarreeke daar, of dat nu wilt zeggen dat ze ook glutard zijn, ben ik te rade gegaan bij Sofie, mijn formidabel nichtje (totally runs in the family) en diĆ«tiste in spe, die haar eindwerk over FODMaP schrijft. FODMaP, zeer vlot in de mond liggende naam ook, staat dus voor Fermenteerbare Oligosacchariden, Disacchariden (lactose), Monosacchariden (fructose) and Polyolen (suikeralcoholen). Basically zijn dat allemaal koolhydraten die door mensen met PDS slecht worden opgenomen en dus klachten veroorzaken. Alles van asperges en tarwe, over appels en mango's, over zuivelproducten tot additieven en bepaalde E-nummers moet gedurende 6 tot 8 weken uit het eten worden geschrapt. Na deze periode worden de FODMaP's groep per groep opnieuw in het eetpatroon geĆÆntroduceerd, waardoor de darmlijder zal merken welk specifiek FODMaP last geeft en welke wel gemakkelijk te verdragen zijn.

Aangezien een receptje meer zegt dan duizend woorden (dat is absoluut volledig 100% een uitdrukking), heb ik Sofie gevraagd of ik twee van haar receptjes uit haar eindwerk mocht toevoegen #primeur #ikkewel. Volgens mij eet u vanavond wortelsoep, gevolgd door Neptunus wraps met gerookte zalm. Het zou al eens kunnen. Smakelijk!

WORTELSOEP (Gebaseerd op: http://www.solo.be/nl/recepten/wortelsoep/)

Ingrediƫnten

2,2kg wortelen
3 liter bouillon
8 eetlepels olijfolie
Kruidentuiltje
8 stukken lente-ui, groene deel
Peper en zout

Bereiding

Doe de olijfolie in de soepketel en voeg de wortelen en de stukken lente-ui toe. Fruit deze even aan. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Doe er het kruidentuiltje in en laat het geheel 30 minuten pruttelen. Verwijder het kruidentuiltje en breng de soep op smaak met peper en zout.

NEPTUNUS WRAP MET GEROOKTE ZALM (Gebaseerd op Njam tv online: http://www.njam.tv/recepten/neptunus-wrap-met-gerookte-zalm)
Ingrediƫnten voor 2 personen

4 glutenvrije wraps
140g gerookte zalm
40g avocado
2 citroenen
200ml lactosevrije yoghurt
Bieslook
½ krop ijsbergsla
1 tomaat
Peper en zout
Bereiding

Was en snijd de sla in repen. Schil de avocado en snijd het vruchtvlees in blokjes. Besprenkel de avocado met citroensap. Warm de tortilla's even op. Bestrijk elke tortilla met lactosevrije yoghurt en bieslook en leg er een sneetje zalm op. Breng verder op smaak met de rasp en het sap van citroen. Kruid af met versgemalen peper. Leg er de sneetjes sla en avocado op.

Reacties